Ga naar hoofdinhoud

Over het Amelands Produkt

Amelands Produkt

Proef de eerlijke en lokale smaken van Ameland

Hoe goed is het de bijzondere eigenschappen van je omgeving te kennen en te waarderen. De zuivere lucht, de zilte wind, de weldadige rust. “Een ontdekking van samenspel tussen mens en natuur”. Gevat in zorgvuldigheid en respect. De vruchten hiervan zijn kwalitatief hoogwaardige Amelander producten. Ze worden op ambachtelijke en duurzame wijze door op Ameland gevestigde bedrijven geproduceerd waarbij gebruik wordt gemaakt van de pure eilander grondstoffen. Het resultaat verdient dit Amelander keurmerk.

Ameland barst van de locale producten. Het groeit, bloeit, zwemt en leeft op en om het eiland.Je wandelt er langs en vaart er overheen. Ameland onderscheidt zich door onze veelzijdigheid in grond en onze unieke ligging vol leven en natuur. We hebben een molen waar de granen en de mosterdzaadjes worden gemalen. Vis uit de Noord- en Waddenzee, konijn uit de duinen, runderen en lammeren van de zilte weides, zeekraal, lamsoor, kokkels en oesters van het wad en natuurlijk super gezonde cranberry’s van Ameland!

Maar er zijn veel meer streekproducten. Op deze website hebben we alle eilander producten op een rijtje gezet. Bent u nieuwsgierig naar het Amelands Produkt? Stap eens binnen bij onze produktmakers. Zij vertellen u graag over hun passie en hun product!
Of schuif aan bij één van de restaurants die het eiland te bieden heeft. Een aantal restaurants (te herkennen aan het logo op de gevel), koken met veel ingrediënten van Amelander bodem. Benieuwd bij welke restaurants je moet zijn? Klik hier op het overzicht restaurants.

Historie

Begin jaren negentig was er een aantal initiatiefnemers dat producten op de markt wilde brengen met grondstoffen van Ameland. Daarnaast moesten de producten duurzaam geteeld zijn. Dat resulteerde in 1998 in een samenwerking van een aantal Amelander bedrijven: Anton Nagtegaal met zijn aardappelen, Douwe Borsch met zijn geiten, Jan Kienstra als imker en Simon Kanger met zijn kaas. Dit waren de eerste ondernemers die hun producten toen onder de vlag van het ‘Waddengoud” hebben gebracht.

De stichting Waddengoud begeleidde het proces en zorgde voor het keurmerk “Amelands Produkt”. De producenten waren te herkennen aan de geel blauwe vlag met daarin de vuurtoren verwerkt.

Na een aantal jaren van vallen en opstaan werd uitgekeken naar nieuwe partijen. In 2005 werd de Amelander mosterd van Joop de Jong & Jan Pattje aan de producten toegevoegd en een jaar later kwamen Vishandel Metz met zijn harder, Bakkerij de Jong met roggebrood erbij.

Met steun van de Provincie Fryslân en de gemeente Ameland kon in 2010 de stichting Amelands Produkt worden opgericht. Deze stichting houdt zich bezig met de promotie van Amelander producten. Het aantal producenten groeit gestaag en inmiddels kunnen ook restaurants lid worden!

Categorieën

Back To Top
Zoeken

Deze website maakt gebruik van functionele cookies, Klik voor meer informatie op de link >   Meer info